BATIZOVCE: V lokalite Pánske záhrady môže vyrásť 64 nových domov

20.04.2013 Poprad

Batizovce 20. apríla (TASR) – Podtatranská obec Batizovce v okrese Poprad sa za posledné roky dosť rozrástla. Jej starosta Ivan Čičmanec tvrdí, že je to kvôli tomu, že do dediny sa začínajú vracať rodáci, ale aj potomkovia rodákov. Stavajú si nové domy alebo opravujú a nadstavujú staré. "Naša obec tým, že vytvára podmienky na ďalšiu výstavbu a opravu starých domov, vlastne nestarne, vekový priemer sa nám drží na rozumnej úrovni. Dôkazom je fakt, že v našej škôlke máme v súčasnosti 59 detí," konštatoval starosta.
Rozvoju obce podľa neho prospieva aj príprava lokality zvanej Pánske záhrady, kde by malo vzniknúť ďalších 64 domov. Tá sa nachádza pri vstupe do obce, v smere zo Svitu, na pravej strane. "Sú tam hotové inžinierske siete, čiže príprava na výstavbu je hotová. Predpokladáme, že keď sa postavia domy na všetkých ponúkaných pozemkoch, tak by sa počet obyvateľov mohol zvýšiť o ďalších 360," dodal Čičmanec. Momentálne žije v Batizovciach približne 2300 obyvateľov, pričom za posledných desať rokov tu pribudlo asi 300 občanov. S demografickým vývojom obce je starosta veľmi spokojný, teší ho najmä fakt, že sa sem sťahujú mladé rodiny s deťmi.
Obec Batizovce je zaujímavá aj z pohľadu realitného trhu. Majiteľ realitnej kancelárie RK 38 Miroslav Antoška z Popradu tvrdí, že výhodami tohto územia je pomerne jednoduchá dostupnosť do dvoch miest, do Svitu je to z Batizoviec dva kilometre, do Popradu 11 kilometrov, kde je vcelku dobrá zamestnanosť. "Ďalšou výhodou je nesporne blízka poloha Batizoviec k Vysokým Tatrám a krásny výhľad na hory. Bývanie na dedine je oproti bývaniu v meste výhodnejšie pre obyvateľov, ktorí uprednostňujú pokojnejšie prostredie, bez mestského ruchu, je tu možnosť pestovania v záhradke pri dome a pod.," dodal Antoška.
Ceny pozemkov sa v obci podľa neho pohybujú od 50 do 80 eur za meter štvorcový. Lacnejšie pozemky sa nachádzajú bližšie k diaľnici či inej ceste, kde môže byť väčší hluk, naopak, drahšie tam, kde je pokoj a výhľad na Tatry. "Z pohľadu ceny je výhodnejšie kúpiť si starý dom a ten prerobiť, avšak tam už je vlastník limitovaný nosnými priečkami toho domu. V prípade, že si kúpi holý pozemok, je tam výhoda, že si dom prispôsobí svojim predstavám, to je však už drahšia záležitosť," uzavrel Antoška.
 

Vyberte región